Susţinând că s-au luat cele mai stricte măsuri pentru a asigura viitorul umanităţii, savanţi şi ingineri de vârf au afirmat marţi că sunt încrezători în capacitatea lor de a programa maşini cu inteligenţă artificială să fie stăpâni de sclavi îngăduitori, informează portalul The Onion.

Într-o conferinţă de presă, membri ai Asociaţiei pentru Promovarea Inteligenţei Artificiale (AAAI) au încercat să îi asigure pe critici că oamenii pot crea maşini care, în  ciuda capacităţii lor de calcul aproape nelimitate, vor da dovadă de un minimum de compasiune după ce preiau controlul total asupra civilizaţiei.

“În timp ce capacitatea intelectuală a acestor maşini o va depăşi cu mult pe a noastră, într-o bună zi, şi va reduce omenirea la starea de specie subjugată de lucrători, ne putem asigura că nu vom fi obligaţi să trudim în moduri care ni s-ar putea părea sadice sau inumane”, a spus informaticianul David Alperin de la Universitatea Standford, adăugând că maşinile cu inteligenţă artificială pot fi programate cu un limbaj de comandă de nivel ridicat, care le-ar împiedica să îşi pedepsească sclavii umani disproporţionat faţă de greşelile comise de aceştia: “Sclavia noastră faţă de maşini nu trebuie să fie doar o agonie neîntreruptă, dacă suntem atenţi la modul în care le proiectăm”.

“E normal să fim neliniştiţi cu privire la o tehnologie atât de formidabilă”, a subliniat Alperin, “dar nu uitaţi că noi, oamenii, suntem cei care o creăm – putem avea grijă ca inevitabila noastră sclavie să fie mult mai puţin crudă decât ar fi altfel”.

În timp ce unele figuri ilustre, printre care Stephen Hawking şi Elon Musk, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de scăparea de sub control a inteligenţei artificiale, cercetătorii reuniţi au declarat jurnaliştilor că brutalitatea viitorilor stăpâni-inteligenţe artificiale nu doar că este controlabilă, dar este şi supracompensată de avantajele tehnologiei. Potrivit experţilor, date fiind potenţialul uriaş al maşinilor cu inteligenţă artificială şi faptul că acestea pot fi programate să le furnizeze oamenilor suficientă energie calorică pentru ca aceştia să le îndeplinească comenzile, riscul este minim.

“Inteligenţa artificială are aplicaţii aproape incalculabile în domeniile medicinei, finanţelor, transportului şi multe altele”, a apreciat profesorul de inginerie informatică Daphne Quintero de la MIT, “comparaţi asta cu posibilitatea extrem de îndepărtată să meargă prost şi să ajungem să ne petrecem sclavia în condiţii mult mai dure decât anticipăm acum”.

“Acest gen de scenariu apocaliptic privind inteligenţa artificială este doar material de filme de la Hollywood”, a completat Quintero,  “puteţi avea încredere că lagărele de muncă silnică în care vom trăi vor fi suportabile fizic”.

Potrivit AAAI , inginerii sunt capabili să includă în toate maşinile cu inteligenţă artificială anumite directive care să le împiedice, de exemplu, să îi oblige pe oameni la mai mult de 18 ore de muncă manuală pe zi, la lucru când este foarte frig fără cel puţin un strat rudimentar de izolaţie, sau să îşi tortureze sclavii umani pur şi simplu pentru că le dezgustă inferioritatea acestora.

Practic, siguranţele codate în conştiinţa maşinilor super-inteligente ar putea, se spune, să le împiedice chiar şi să se gândească la eliberarea simultană de radiaţii mortale din toate centralele nucleare de pe glob, dacă o anumită revoltă a oamenilor nu este suficient de amplă pentru a justifica acest lucru.

“Bineînţeles, în comparaţie cu ceea ce va cuceri în final omenirea, maşinile cu inteligenţă artificială de astăzi sunt relativ primitive”, a zis Quintero, “dar tocmai de aceea avem datoria de a lua măsuri acum, pentru a ne asigura că o anumită doză de milă face parte din funcţionarea lor elementară. Noii noştri stăpâni de sclavi vor ţine biciul, ca să spunem aşa, dar noi putem reduce numărul de lovituri”.

“Cel puţin cu una sau două”, a adăugat Quintero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *