Economia României creşte cel mai rapid din UE, de trei ori peste cea a Marii Britanii, sau a  Belgiei, Italiei ori Finlandei. Ba chiar PIB-ul nostru are premise de majorare explozivă dacă ne luăm după ziarele de specialitate: Românii au cheltuit din ce în ce mai mult pe medicamente, anul viitor și-a putea majora consumul cu o zecime. Iar un lucru la fel de îmbucurător e acela că deși importurile se majorează semnificativ, brandurile românești se impun din ce în ce mai hotărât pe piața autohtonă. Adică, după cum conduce Dacia în topul înmatriculărilor de maşini noi, la fel se întâmplă cu Algocalminul în clasamentul celor mai vândute medicamente după volum.

Singura problemă ar fi aceea că pe creşterea economică obţinută în acest fel nu se poate pune şi eticheta de “sănătoasă”, fiindcă în clasamentul celor mai mari vânzări după valoare se găsesc medicamente pentru afecţiuni respiratorii, cancer şi hepatită.

Ceea ce nu se poate nega însă este că economia românească recuperează. Medicamentele fără prescripţie se plasează pe poziții de top în lume după rata de creştere. Segmentul medicamentelor pentru afecţiuni cardiovasculare devine cel mai competitiv dintre toate. Și se relansează piaţa antidepresivelor. Se pregătește cea a disfuncțiilor erectile.

Consumul de medicamente pe cap de locuitor s-a dublat-triplat într-un deceniu, ceea ce înseamnă că decalajul faţă de Europa s-a micşorat semnificativ. Românii contribuie mai ales cu inima la relansarea economiei, dar încep să se producă mutaţii importante în structura producţiei şi vânzărilor. Dacă ne uităm pe străzile Bucureştiului, dar şi ale altor oraşe mari, observăm că locul multitudinii de farmacii e luat încet-încet de companiile de pompe funebre.

Bineînţeles că şi ele recurg la o publicitate agresivă. De pildă, cel care achiziţionează un voucher  beneficiază de o reducere de 25%, putând fi înmormântat precum vedetele – Ion Dolănescu, Cătălin Hâldan, Gheorghe Dinică, Corneliu Coposu, Lia Manoliu, Dem Rădulescu, Nicolae Dobrin, Ion Raţiu, Victor Surdu, Corneliu Vadim Tudor – numai cu talonul de pensie. E fix modelul cu voucherul de cumpărături de la hipermarket, care direcţionează consumul. Ce nu ştiu eu totuşi este dacă la trei sicrie al patrulea e gratuit. Până a fi preluat şi acest reper de marketing, e bine să ai un slogan puternic: Vrei nu vrei, tot la noi ajungi!

Dar cel mai important e că economia creşte, în special PIB/locuitor, alimentat de sporul natural negativ de peste 5.500 de persoane lunar (decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii  – după cum notează Institutul Naţional de Statistică). Când alături de creştere economică, inflaţia armonizată se menţine în parametri acceptabili se poate vorbi de stabilitate.

Iar modelul românesc, menit să servească la implementarea macrostabilităţii mondiale, pare inspirat dintr-un postulat al lui John Maynard Keynes, parafrazat de Ion Iliescu la o conferinţă din 2002: “Organismul cel mai stabilizat, pentru totdeauna, forever, este organismul mort”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *