Chiar așa, de ce băncilor centrale care au făcut QE nu le-a scăzut ratingul? De ce mă întreb asta? Fiindcă respectivele își modifică profilul de risc. Emit monedă și o investesc în obligațiuni junk. Ca urmare, au un profil mai riscant, ce trebuie relevat ca atare.

Nu-i nimic extraordinar în ceea ce spun. Dacă o bancă comercială procedează în acest fel, și își schimbă profilul de risc, va fi retrogradată de agențiile de rating. De ce băncile centrale sunt tratate altfel? Pentru că ele se consolidează în taxe și impozite?!

Din păcate, până la urmă tot aia e. Mediul economic devine mai prost, ratingul țării se micșorează și implicit și cel al băncii centrale.

Sigur că a existat o perioadă în care agențiile de rating au părut paralizate, dar, asta nu trebuie să ne adoarmă vigilența, pentru că în măsura în care Banca Centrală Europeană (BCE) activează regional, ar trebui să se deprecieze ratingul zonei. Cu precizarea că în funcție de bondurile pe care le-a achiziționat BCE din diverse țări, calificativul statelor se poate diminua mai mult sau mai puțin, de la caz la caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *