În 2012, când Disney a cumpărat Lucasfilm pentru 4 miliarde de dolari, mi-am zis plin de amărăciune: S-a corporatizat şi Războiul Stelelor. Asta după ce Disney “înghiţise” în 2006 Pixar, ca să-i “pedepsească” pentru că făcuseră Ice Age.

Această reacţie am avut-o după ce am observat că firmele nu mai au idei când devin corporaţii şi preferă să cumpere companiile care mai au, ca să nu mai aibă nici ele. Aşa am văzut că s-a întâmplat nu doar cu achiziţiile Disney, ci şi cu cele ale Microsoft. Pare că e o regulă verificată de-a lungul istoriei: capitaliștii devin socialiști pe măsură ce-și extind și-și consolidează businessul.

În fine, scriam la un moment dat un un editorial intitulat „Muzica s-a corporatizat odată cu societatea” în care aduceam în discuţie cât de bine sună “Satisfaction” a celor de la Rolling Stones,“Whole Lotta Love” – Led Zeppelin sau “Subterranean Homesick Blues” – Bob Dylan ca să evidenţiez că muzica zilei de azi îmi lasă un gust persistent de artificial, inautentic, prea căutat, prea “industrial” şi prea aseptic.

Dar, cam acelaşi lucru se întâmplă, din păcate, şi cu filmele. Efectele speciale sunt mai bune, la fel şi tehnica de filmare, fiindcă şi această industrie a profitat din plin de dezvoltarea în plan tehnologic, ideatic însă nu stă deloc mai bine faţă de acum 3-4 decenii. Uitaţi-vă pe Cinemax, TNT, TV 1000, Paramount, MGM ca să vă convingeţi.

Iar cheia problemei e că în loc să se fabrice bunuri care să se vândă şi firma să aibă succes pe seama votului obţinut de la consumator pe piaţă, mărfurile bune sunt înlocuite cu discursul de marketing. Ştim demult că reclama e sufletul comerţului. E firesc ca negustorii să-şi promoveze şi să-şi facă cunoscută marfa, să o laude, să-i sublinieze calităţile şi diferenţele pozitive faţă de cea a concurenţilor. Dar, în ziua de azi, reclama a ajuns să fie nu doar sufletul, ci şi obiectul comerţului.

De fapt, vorbim de “meritele” globalizării când se ajunge să se vândă  produse asemănătoare până la identitate, dar cu marketing diferit. Filosofia anterioară alimenta diviziunea muncii, deoarece consumatorul ce cumpăra o marfă Made in USA era producătorul altor mărfuri de care avea nevoie piaţa. Pe când acum, în perioada bunurilor substitut Made in China, clientul încearcă să fie păcălit de politic şi de marketing.

Politicienii îi iau resursele consumatorului cu taxe, le direcţionează către clientela lor, formată din companii-gigant, care, la rândul lor, apelează, în regim de subînchiriere, la serviciile pieţei din China, de unde primesc mărfuri ce nu mai corespund principiului: „Sunt prea sărac să-mi cumpăr un lucru ieftin”. Aici intervine însă marketingul care-i spune clientului că ia o marfă bună, chiar dacă el achiziţioneză una proastă. Cumpărătorul oricum nu mai are de unde să ştie cum arată un produs bun, dacă toate sunt la fel.

Cu cât o economie este mai sufocată de impozite, reglementări şi restricţii, cu atât nivelul de concurenţă al companiilor care activează în cadrul ei este mai slab. Asta în dauna consumatorilor, văduviţi astfel de produse şi servicii de calitate la preţuri accesibile. În schimb, se dezvoltă monstruos marketingul şi se vând vorbe în loc de mărfuri.

În acest fel, economia ajunge să semene tot mai mult cu politica de care e dominată în actualul status quo. Iar consumatorii sunt reduşi şi din punct de vedere economic la statutul de alegători şi contribuabili: cumpără de la cine ţine cel mai seducător (a se citi “populist”) discurs şi de fapt habar n-au pentru ce li se scot bani din buzunar.

Să ne întoarcem însă la Războiul Stelelor. Butaforiile din hipermarketuri sunt mărturii ale intenției de a crea o isterie ce depăşeşte valoarea produsului. Când apare marfa pe piaţă, e exact cum îi spunele numele, o franciză, un soi de remake a lui „A New Hope” din urmă cu opt cincinale. De la șase filme în patru decenii, ritmul de producție a crescut la patru în doi ani și jumătate.

E clar, pentru că a costat mult ca Disney să cumpere Lucasfilm, corporatiştii au mers pe o „reţetă” sigură. Ce s-a mai făcut o dată, şi a avut succes, are o probabilitate mare să aibă din nou. De ce să ne luăm riscuri ca în capitalism, aşa cum şi-a luat Lucas în 1977 (A New Hope), 1980 (The Empire Strikes Back) şi 1983 (Return of the Jedi) şi să venim cu poveşti originale? Mai bine manelizăm/chinezărim ceva, dăm marfa cu aceleași “motive” pe mâna marketingul şi a reţelei de vânzări, ca să se vadă cum discursul a înlocuit aproape cu totul consistenţa produselor. Până când se ajunge ca Disney să realizeze că a scos “Star Wars” pe bandă rulantă – cam ca aceea din pelicula “Timpuri Noi” a lui Chaplin – și e cazul s-o lase mai moale.

Dar ca să fim sută la sută cinstiţi, nici nu se mai poate „fabrica” ideatic ce se făcea în anii ‘70. O anumită industrie, cum e chiar şi cea de film, nu poate fi altfel decât societatea care o generează. Iar din acest punct de vedere, societatea a involuat la fel ca libertatea.

Problema este sistemică și generalizată. Întregul sistem economic mondial pare construit pentru a proteja privilegii dobândite. Și asta fie că vorbim despre state corupte și semimafiote, conduse de clanuri, fie că discutăm de țări care proclamă “domnia legii” și unde corupția și favoritismul fățiș sunt înlocuite de sisteme legislative și de reglementare menite să împiedice accesul noilor-veniți pe piețe și să ferească de competiție business-urile și companiile deja consacrate.

“Ce am încercat să fac a fost să-mi păstrez independența, pentru a face filmele pe care îmi doream să le fac. Dar, în același timp, am încercat într-un fel să mă lupt cu sistemul corporatist, care mi-a displăcut și, de asemenea, găsesc supărător faptul că corporațiile conduc industria cinematografică. Dar, până la urmă, în mod ironic, se pare că eu însumi mă aflu în fruntea unei corporații”, spune George Lucas. Și conchide: “Filmele Star Wars erau copiii mei. Le-am creat, le-am iubit, am o relație apropiată cu ele. Și le-am vândut negustorilor de sclavi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *