Liv-ex este dovada vie a faptului că cei care doresc să investească nu sunt condamnați să o facă doar pe Wall Street”, spune James Miles, fondatorul, patronul și directorul general al celei mai importante platforme de tranzacționare de vinuri de colecție din lume, într-un interviu acordat publicației de specialitate WineMag.

Miles, un fost analist de companii listate pentru firme de brokeraj, a înființat această bursă a vinurilor, Liv-ex, în anul 2000 și a ajuns în prezent la un rulaj anual de 55 milioane euro din acestbusiness, având aproape 100 de angajați în 3 țări.

El explică că marea provocare legată de crearea unei burse a vinurilor în sens propriu a fost facilitarea creării de lichiditate într-un sector dominat de deal-uri individuale, lipsit de transparență, standardizare și de referințe de preț credibile, obiective. Astfel, în timp, Liv-ex a pus la punct ceea ce este în prezent, potrivit lui Miles, “cea mai mare și mai cuprinzătoare bază de date cu prețuri de vinuri de lux“.

“Facem bani în 3 feluri: din comisioane de tranzacționare, din logistică și din punerea la dispoziție a bazei de date. Prețurile noastre sunt considerate, în general, ca fiind prețuri de referință în lumea tranzacțiilor cu vinuri. La început, comisioanele reprezentau trei sferturi din încasări. Acum înseamnă mai puțin de jumătate”, spune șeful Liv-ex.

De curând, bursa a lansat un nou indice, un soi de S & P 500 al vinului de Porto, numit Port Index. Acesta urmărește evoluția cotațiilor celor mai tranzacționate vinuri Porto, respectiv Dow, Fonseca, Graham, Taylor și Warre.

“Mulți au spus că Porto este mort și vrem să contrazicem această percepție. În prezent, Porto are o pondere de doar 1% din volumul nostru de tranzacții și cererea pentru el este foarte sezonieră, fiind concentrată toamna și în ajunul Crăciunului. Însă acum 7 sau 8 ani, nici vinurile burgunde nu reprezentau mai mult de 1-2%, iar în prezent ajung uneori și la 15%”, arată James Miles.

Prețurile cu care se vând și se cumpără sticlele de vin de colecție nu reflectă perfect complexitatea, echilibrul sau, la modul cel mai general, calitatea conținutului sticlelor. Ca peste tot acolo unde există piețe, valoarea este subiectivă, iar prețurile sunt determinate de cerere și ofertă.

De exemplu, vinurile care se bucură de cele mai bune recenzii din partea criticilor de specialitate au parte de cerere mai mare, iar atunci când oferta este limitată, prețurile se duc în sus și pot ajunge la niveluri extreme, așa cum se poate vedea în acest clasament întocmit de portalul Social Vignerons.

1 – DRC Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru, Cote de Nuits, Franța

Preț mediu: 15.961 dolari

Soi: Pinot Noir

2 – Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Germania

Preț mediu: 10.641 dolari

Soi: Riesling

3 – Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, Franța

Preț mediu: 8.417 dolari

Soi: Pinot Noir 

4 – Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune, Franța

Preț mediu: 7.894 dolari

Soi: Chardonnay 

5 – Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, Franța

Preț mediu: 7.204 dolari

Soi: Pinot Noir 

6 – DRC Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru Côte de Beaune, Franța  

Preț mediu: 5.718 dolari

Soi: Chardonnay 

7 – Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel,Germania

Preț mediu: 5.015 dolari

Soi: Riesling 

8 – Domaine Leroy Chambertin Grand Cru, Cote de Nuits, Franța

Preț mediu: 4.397 dolari

Soi: Pinot Noir 

9 – Leroy Domaine d’Auvenay Mazis-Chambertin Grand Cru, Côte de Nuits, Franța

Preț mediu: 3.943 dolari

Soi: Pinot Noir 

10 – Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel, Mosel, Germania

Preț mediu: 3.928 dolari 

Soi: Riesling

Notă:

Trustu’ lui Bălan îi mulţumeşte publicaţiei Blogu’ lui Bălan pentru acordarea permisiunii preluării acestui articol. Ca urmare a acestei colaborări, toate problemele cu care se confruntă platformele sunt infinit mai uşor de abordat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *